Læsning

Fem greb til læselyst

· Greb 1: Vær offensiv i samarbejdet med klassens lærere

· Greb 2: Kom ud over rampen med din personlige formidling

· Greb 3: Klæd forældrene på til at inspirere deres børn til læsning

· Greb 4: Sæt scenen og gør læsning til en social aktivitet

· Greb 5: Søg hele tiden viden på børns interesser og medievenner

Lettere omskrevet fra: http://www.fremtidensbiblioteker.dk/fem-greb-til-lselyst

Vi ved, at det kræver mange timers øvelse at blive en dygtig læser, og at det alt andet lige er mere motiverende at øve sig, hvis man finder det sjovt. Læsekompetencer, læselyst og læsevaner hænger uløseligt sammen og påvirker hinanden i et loop, hvor stor læselyst giver gode læsevaner, som øger læsekompetencen, der igen giver læselyst. Undersøgelsen PIRLS 2016 viser da også, at elever, der er positivt stemt over for at læse, opnår en højere læsescore sammenholdt med elever med et mere negativt forhold til læsning. Læselysten lader dog til at være faldende, bl.a. fordi børn forbinder læsning med skole og pligt. Det betyder, at blot 20% af de danske skoleelever rigtig godt kan lide at læse – mod 43% internationalt.

Fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker 2020

Sagt og skrevet om læsning

De elever, der har de bedste læsefærdigheder som 15-årige har en stor chance for at starte på en videregående uddannelse, hvilket yderligere forbedrer færdighederne, hvorimod de, der i udgangspunktet har ringere læsefærdigheder, oftere kommer ud på arbejdsmarkedet uden uddannelse efter grundskolen eller med en ikke-boglig uddannelse.”

Rosdahl, A. (2018). Læsefærdigheder i dynamisk perspektiv.

”Det at anspore børn til at læse og få dem til fortsat at være læsere, er et parameter, der har stærk indflydelse på deres livsmuligheder fremover. Det at blive en dygtig læser i skolen slår positivt ud både socialt, kulturelt, uddannelsesmæssigt og økonomisk. Læsefærdigheder har betydning for, hvilke uddannelser de unge vælger og får, og det har betydning for social mobilitet. ”

Kelley & Clausen-Grace, Sullivan & Brown. (Videnomlæsning. Stillelæsning, hvad viser international forskning.)

Forskningen peger på, at elevernes selv-efficacy og tillid til egen faglige formåen løftes markant, når eleverne kan læse og føler sig som læsere.

Stillelæsning, hvad viser international forskning. Nationalt Videncenter for Læsning

”Læsning er en færdighed, og det kræver anslået 5-6.000 timers træning at nå frem til en funktionel læsefærdighed, dvs. at man kan læse alle dagliglivets tekster, men også at man har de grundlæggende færdigheder til at læse fagbøger på en uddannelse. Det er mange timer, omkring 600 timer om året, eller halvanden time om dagen alle årets dage. Og det kan skolen ikke klare alene.”

Pernille Frost, Læsekonsulent, underviser og forfatter


ALDRIG have skyldfølelse over de ulæste bøger i din bogreol

Du kender måske følelsen. Skyldfølelsen over alle de mange ulæste bøger du har stående på hylder og reoler rundt omkring i dit hjem, og alligevel ryger der ofte én, to eller flere bøger med hjem fra et besøg i boghandlen.

For os, som elsker at læse, er balancen mellem indkøb af bøger og det at læse dem tit en svær størrelse. Eftersom de færreste har tid til at læse flere timer om dagen, kan det nemlig være svært at holde trit med en støt voksende bogsamling.

Umberto Eco beroliger os dog

Umberto Ecos private bibliotek rummede nemlig intet mindre end 30.000 bøger, og selvom forfatteren uden tvivl var en belæst mand, er det usandsynligt, at han har læst hver eneste bog i samlingen.

I stedet fungerede de mange bøger som en påmindelse om alt det, Umberto Eco ikke vidste. På den måde blev hans nysgerrighed altid pirret, hans tørst efter viden aldrig slukket.

Læs mere

Lyst til læsebånd

Hvordan kan folkebiblioteker og skoler i fællesskab styrke elevers læselyst og skoleklassers læsekultur gennem læsebånd? Det spørgsmål var motoren for Tænketankens udviklingsprojekt Lyst til læsebånd i hele landet, der blev gennemført i 2019 og 2020.

Projektets mange forskellige aktiviteter, ideer og erfaringer fra projektet er udgivet i håndbogen Lystlæsning i læsebånd: En håndbog til skoler og folkebibliotekers samarbejde om læsebånd.

Hent håndbog her

Greb til læselyst

Projektet har i 2016-2017 indsamlet ny viden om børns læse- og medievaner, herunder hvad der motiverer børn til at læse

Hent rapport her

PIRLS

Selv om de danske elever i 4. klasse læser bedre end gennemsnittet af elever inden for EU/OECD, viser de nyeste PIRLS-undersøgelser fra 2017 (2016), at danske elevers resultater er faldet, sådan at de nu er tilbage på niveauet fra 2006.

For at de fortsat kan yde en effektiv og målrettet indsats på området og give børn muligheden for at opleve litteratur på lige fod med andre kulturformer, er der behov for ny viden om, hvordan bibliotekerne bedst styrker børns læselyst med afsæt i deres nye virkelighed.

Hent PIRLS-indersøgelse her

Hvorfor skal vi læse? Hvordan skal vi læse i skolen?

Thomas Illum Hansen har begået en lille men vægtig bog om "Kunsten at læse". Han kommer med bud på overskriftens spørgsmål. Illum Hansen prøver at indkredse litteraturens og læsningen natur. Han siger f.eks.:


Litteraturen er skøn i den forstand, at den har en æstetisk appel, der fremkalder en reaktion og en vis nydelse ved tekstens form og forestillede univers. Æstetiske virkninger er dybt forankret i læserens kropslige sanselighed og følelsesmæssige forståelse. De minder os om, at formen har betydning for forståelsen af indhold. Og de behøver ikke være specielt ophøjede eller finkulturelle.

Det er i det hele taget, når vi sætter parentes om den kortsigtede nytteværdi, læsningens sociale formål og funktioner, at vi får blik for den langsigtede nytte ved at læse litteratur.

Når vi læser litteratur, udvikler vi sprog og ordforråd, fantasi og forestillingsevne, indlevelse og relationel forståelse. Samtidig får vi del i en dybere refleksion over menneskets eksistentielle grundvilkår og sociale væsen. Alligevel bør vi passe på med at lægge for stor vægt på disse rationelle begrundelser for, hvorfor børn skal lære at læse i skolen. De bør ikke fremstå som anmassende postulater, der kommer i mellem læseren og litteraturen. De gode grunde må træde i baggrunden, så vi kan sætte litteraturen i forgrunden. Det er derfor, jeg betoner, at vi må blive grebet af litteraturen, både lærere og elever, for at kunne gribe og begribe den.

Mennesker har brug for at blive udfordret og smage på det anderledes og det fremmedartede, hvis de skal udvikle deres sanser og smag. Det gælder råvarer, krydderier, smagsstoffer og tekstur i maden. På samme måde udvikler mennesker smag for design, arkitektur og billedkunst ved at træne sanserne og forholde sig til farver og former. Vi forfiner vores sanser og lærer med tiden at værdsætte udtryk og stilarter, vi ikke først brød os om

Udviklingen af sans for litteratur er i den henseende eksemplarisk. Først vækkes lysten med bøger, der har en tydelig appel. De skal være sjove og spændende, men samtidig trygge og genkendelige. Som begynderlæser skal barnet kunne spejle sig i dem og føle sig hjemme i deres univers.(...) Dernæst har børn og unge brug for at blive engageret og flytte vægten fra lystbetonet underholdning og selvspejling til en stadig mere udfordrende rejse inde i fremmede universer. Fremmedhed skal her ikke alene forstås som magiske universer. Den kan også bestå i realistiske billeder af en social virkelighed, som er mere eller mindre fremmed for læseren. Læsningens kompleksitet forskydes fra afkodning til forståelse(...)

En lang række tekst- og litteraturforskere fra den franske Roland Barthes til den amerikanske Peter Brooks har beskrevet læsningens fryd som sans for erotik, sanselig nydelse og narrativt begær.

Læsning af skønlitteratur opleves af mange elever som kedelig og skoleagtig. Den forbindes med træning af hurtiglæsning, analysemodeller og genrekendskab. Derfor er det på høje tid, at vi bryder den negative spiral og insisterer på læsningens langsomhed og det helt særlige dannelsespotentiale - den litterære fremmederfaring. Litteratur har et særligt dannelsespotentiale, fordi den æstetisk formede tekst udtrykker en unik og bestemt måde at være i verden på, der af læseren erfares som mere eller mindre anderledes og fremmedartet.

Thomas Illum Hansen byder også ind på forholdet mellem lyst og pligt i forhold til læsning:

"Forudsætningen er imidlertid, at man under den første læsning lader sig gribe, hengiver sig til konkret billeddannelse og hermed giver plads til den æstetiske oplevelse. Man må ikke fokusere på genre, grammatik, symboler eller psykologisk analyse under læsningen, for så får man ikke del i den litterære fremmederfaring. Man bliver snydt for den litterære magi.

Det handler ikke bare om aktivt at leve sig ind i en anden eller se tingene fra et andet perspektiv. Bevægelsen er lige omvendt. Som læser må man lære at åbne sig og give efter. Man må midlertidigt stille sig til rådighed og låne sin krop, sit sanseapparat og sin forestillingsevne til den litterære tekst.

Den æstetiske oplevelse og litterære fremmederfaring rummer således en dobbelthed, som den amerikanske filosof John Dewey har beskrevet smukt i sin bog om kunst som erfaringsform Art as experience fra 1934. På den ene side er læsning en form for doing. Man gør noget som læser. Man investerer sine sanser, følelser og erfaringer og skaber et nærværende forestillingsunivers. På den anden side er læsning også en form for undergoing. Man undergår selv en forandring som læser. Man bliver en anden. Man må stille sig til rådighed for tekstens vilje og være modtagelig for en verden af stemninger, billeder og handlinger.

Det kan godt være, man ikke bliver et bedre menneske af at læse, men den gode litteratur kan bidrage med en etisk dimension. Derfor er valg af litteratur og brug af litteratur afgørende. I skolen er den gode undervisning rammen for brug af litteratur, der omsætter etiske og æstetiske kvaliteter til didaktiske kvaliteter i undervisningen.

For det første må den gode undervisning rumme et etisk perspektiv. Den er forankret i et formål, der fungerer som pejlemærke for de værdier, man ønsker at fremme med undervisningen. Det hænger for det andet sammen med, at man ikke må forveksle god undervisning med effektiv undervisning.

Det afgørende moment er, at eleverne får mulighed for at opleve og udvikle deres sans for litteraturens æstetiske kvaliteter. I skolen er der pligt til at læse. Med denne pligt følger et særligt pædagogisk ansvar ved læsning af litteratur på grund af indholdets æstetiske og eksistentielle karakter. Vi kan ikke stille krav om lyst, men vi kan bidrage til alsidig interesseudvikling. Vi kan ikke kræve, at eleverne læser tekster, der er forbundet med æstetisk og eksistentielt ubehag, men vi har brug for at udfordre dem, så læsning ikke blot bliver selvspejling, men også fremmederfaring.

Tak til Thomas Illum Hansen

Bog: Kunsten at læse, Aarhus Universitetsforlag, 2020